Az vagy, amit eszel!

Új utak

Nem, nem egy újabb dili, hogy megpróbálom kihagyni az étkezésemből a hús és tejtermékeket. Pár hónap után sajnos el szoktam csábulni,  amint megérzem ismét a töltött káposzta illatát megbillenek az elvek. Hülyeség szerintem azt állítani, hogy a húsnak nincsen íze, persze én azt is megértem, ha ilyen módon szórják a propagandát vegetáriánusaink. A nyers húsnak valóban nincsen íze –  ha valaki már kóstolta – a húsnak szaga van, dög szaga van, pláne a friss húsnak. Ennek ellenére nagyon finom a pörkölt, a gulyásleves , a kolozsvári káposzta és minden olyan étel, amely képviseli a magyaros, tradicionális ízvilágot. Szerintem nincsen olyan vegán vagy vegetáriánus séf, aki úgy fűszerezi  a gombát, hogy annak fasírt íze legyen. Legendák keringenek arról, hogy miként lehet elbolondítani a szóját, csicseriborsót, tofut olyan módon, hogy  ne vedd észre a különbséget.Egy dependens húsevő odébb fogja tolni a tányért. Ebben biztos vagyok. A szójaragut nem lehet eladni birkapörköltnek.

Ha te kedveled a magyar konyhát ne áltasd magad, a  hús elhagyása igenis lemondásokkal jár. Nem csupán pörkölt után sóhajtozhatsz, hanem búcsút kell intened a roston sültnek, sült kolbásznak, a hagymás kenyérre csepegtetett szalonnazsírnak… stb. A nagyi-féle tyúkhúsleves már csak szép emlék marad. Szinbád ebédjét viszont bármikor megnézheted, amint elvonási tünetek riasztanak fel álmodból – ez a jelenet szerintem híven tükrözi a magyar ember gasztronómiai hedonizmusát.

Miért untatnék bárkit fanatikus érveléssel? Nem halmoznám itt azokat a jelzős szerkezeteket, amelyek kifejezik a húsipar és a vágóhidak borzalmait. Nem fogok olyan utakról mesélni, amelyeken emberek ezrei járnak, inkább  a saját gondolataimat szeretném megosztani pár mondatban a vegetáriánus életmóddal kapcsolatban.

Pár évvel ezelőtt kezdtem részt venni aktívabb módon az állatmentésben. Azokban az időkben fogalmazódott meg komolyabban egy kérdés – vajon nem vagyok-e álszent és képmutató ?

Rengeteg ember vallja magát állatszeretőnek. Nem kutyaszeretőnek, hanem állatszeretőnek. Hoppá! Akkor miért eszünk húst?

Ugyanezt a kérdést feltettem magamnak is – Gabi, ha te állatszerető vagy, miért eszel húst? Ennyire egyszerű ez kérem szépen, csak egy egyszerű kérdés, lehet gondolkodni. Soha nem voltam  nagy húsimádó, utálom a túl zsíros ételeket, csülköket  , pacalt, disznósajtot, de szeretem a rántott húst és a házikolbászt. Azt a házikolbászt szeretem, amelyet nem a boltból veszek. Tudom, hogy  egy állat húsából készült magyar specialitás, tudom, hogy ez az állat pár nappal ezelőtt még élt, tudom, hogy késszúrás végzett vele, de ennek ellenére jóízűen falatozom, mert már táplálékként tekintek a holt élőlényre. Pedig…lehet… egy anyuka testének egy darabkája került a tányéromra…talán lehettek nagyobbacska malacka babái, talán azokat is el fogják pusztítani, mert nagyon finom ám baba malackáknak a húsa . A kisborjúk is erre a sorsa jutnak. Mennyire rémültek lehetnek ezek az ártatlan lények, amikor megérzik, hogy a halálba mennek, mennyire fájdalmas lehet, amikor érzik a kés pengéjét   testükben. Nem mindig profik vesznek részt egy-egy disznóölésen. Néhány degenerált városi gyűlik egybe azért, hogy hulla részegen lemészároljanak egy lelket. Nem tudják szakszerűen leszúrni , csak összevissza kaszabolni, akár órákon keresztül is elhúzódhat a szerencsétlen lény haláltusája , miközben ezek torz teremtmények egymást vállát veregetve tántorogva röhögnek. És rettenetesen büszkék magukra, és azt képzelik , hogy hőstettet hajtottak végre hagyományőrzés céljából  Kiket is nevezünk állatnak?

Ami a vágóhidak kulisszái mögött folyik sokkal borzalmasabb. Rengeteg hozzáférhető anyag van a neten, ha érdekel biztosan meg fogod találni. Gondolom arról is hallottatok, hogy mennyi ivóvizet lehetne megtakarítani, ha mondjuk a felére csökkenne a haszonállatok létszáma a világon. Vagy mennyi termőföld szabadulna fel, ha nem takarmánytermesztésre használnák, hanem zöldségek, gyümölcsök termesztésére. Talán az éhínség is megszűnne.

Túl sok hústerméket fogyasztunk. Szüleink, nagyszüleink hetente egyszer tettek húst az asztalra. Dolgosabbak is voltak, egészségesebbek is.Nem látom értelmét ennek a mérhetetlen pazarlásnak, ennek a rengeteg kioltott életnek.

Egy malacot is ugyanúgy házi kedvencnek nevelhetsz, ha nem riaszt vissza az a gondolat, hogy az egyik családtagod picivel termetesebb lesz a kelleténél. Ugyanúgy fog hízelegni neked, csak vakkantás helyett röfögéssel fogja kifejezni a szereteté, sőt, még különböző feladatok végrehajtására is megtaníthatod. Miért eszünk olyasmit, amelynek arca van és lélegzik?

Négy notórius ragadozóval élek együtt, így nem olyan könnyű megoldani a  a saját táplálkozásomat, de nem lehetetlen. Sajnos több szénhidrátot eszek, mert jobban kívánom a tartalmasabb ételeket. Jobban oda kell figyelnem arra, hogy minden tápanyaghoz megfelelő mennyiségben jusson hozzá a szervezetem. Hidd el, van élet szalonna nélkül is! Pár húselhagyásos hétbe  senki nem halt még bele. Próbáld ki. Ilyenkor azt érzem, hogy sokkal élesebb az elmém, békésebb és toleránsabb vagyok, a stressz sem visel meg annyira, jobban alszok, megszűnik a gyomorégésem. Valami békés angyali erő fonja át nyugtalan lelkemet.Biztonságban vagyok De ennél sokkal több pozitív hatása van.

Egyszer valaki arról beszélt, hogy o szívesen kihagyná a húst az étrendjéből, de nincs mit enni helyette.

Na, akkor én most megpróbálok pár ötletet adni.:

Nagyon finom a franciasaláta hús nélkül,  akár vegán majonézzel, gombát is lehet hozzá tenni; savanyú krumplileves tejfölösen (esetleg növényi tejszínnel készítve) paradicsomos káposzta, burgonyafasírt, töltött gomba vegánosan, babfőzelék, sárgaborsó -krémleves ( főzelék), szegfűgombás rántotta, karfiolleves, majonézes karfiol, rántott padlizsán, rántott karfiol ,rántott tök, rántott alma , rántott krumpli, chia puding gyümölcsökkel, zöldségfasírt , zöldségleves grízgaluskával. Írhatnék még két oldalt. Vannak teljesen vegán verzíók is.

 

Nem vagyok a tálalás nagymestere, de azért mutatok az általam készített ételekről néhány képet, hátha kedvet csinálok egy kis “böjtöléshez”. Nem kell lemondanod a húsról teljesen , ha nem megy, de kipróbálhatnád  a heti egyszeri húsos étkezést. Nagyon finom ételeket főzhetsz úgy is, ha nem raksz a levesedbe tetemeket.

Kóstoltad már a kókusz tejet?Nagyon finom!

Ha nem iszol meg naponta egy literrel, nyugodtan megveheted a boltból , mert nem annyira drága. De elkészítheted magad is otthon ezeket a finom tejet helyettesítő termékeket ( így a legolcsóbb) . Találsz a neten egyszerű recepteket. A rizsből készült tej semleges ízű, a kókusz és mandula tejnek viszont nagyon kellemes aromája van.

A füstölt tofuról hallottál?

 

 

Leave a Reply